Chcete platiť menej za energie? Zateplite svoj dom už túto jar a ušetrite. Poradíme vám ako. | ASAS - Aliancia stavebnín

Chcete platiť menej za energie? Zateplite svoj dom už túto jar a ušetrite. Poradíme vám ako.

Slováci na bývanie a energie minú zo svojej výplaty zo všetkých Európanov suverénne najviac. Ak to chcete zmeniť, najlacnejším spôsobom je zateplenie. Prax totiž jednoznačne potvrdzuje, že dôkladným zateplením rodinného domu môžete okamžite platiť menej za energie. Konkrétne, dokážete ušetriť viac ako polovicu peňazí, ktoré ste doteraz platili za elektrinu či plyn na vykurovanie. Inak povedané, z každej stoeurovej bankovky „investovanej“ do zlepšenia svojho bývania sa vám práve pri zateplení vráti najviac v podobe úspor. A práve jar je ideálnou sezónou na zateplenie kvôli priaznivému počasiu.

 

V tomto článku sa dozviete, koľko vás vyjde zateplenie domu a zároveň vám poradíme, ako kvalitne zatepliť.

 

Koľko stojí zateplenie

 

Najviac peňazí vám pri vykurovaní v zime „odchádza“ cez vonkajšie steny domu. Preto je zateplenie fasády úplným základom, s ktorým by ste mali začať, ak chcete platiť menej za energie. Rozhodujúcou položkou pri zateplení je materiál. Konkrétne pri zateplení fasády to je penetračný náter, izolácia (polystyrén alebo minerálna vlna), kotvy, lepiaca a výstužná malta, sklovláknitá mriežka a omietka. Pri zateplení je dôležité dodržať technologický postup a nevynechať žiadny z materiálov, v opačnom prípade totiž zateplenie nebude „fungovať“ ako má a vydrží namiesto desiatok rokov výrazne kratšie. V praxi mnoho ľudí podceňuje napríklad penetráciu pôvodnej omietky, na ktorú pôjde zateplenie. Tá je mimoriadne dôležitá, keďže zabezpečuje priľnavosť lepiacej malty, ktorá spolu s kotvami drží na stene celý zatepľovací systém.

 

V praxi sa častokrát stretávame aj s tým, že ľudia šetria na hrúbke izolácie. To je zásadná chyba, pretože každý chýbajúci centimeter polystyrénu či minerálnej znižuje úsporu o niekoľko percent. Odporúčaná minimálna hrúbka izolácie pri zateplení staršieho domu je 10 centimetrov. Pod túto hrúbku by ste v žiadnom prípade nemali ísť, pretože inak budete mať zo zateplenia príliš malý úžitok. Naopak, odporúča sa zvoliť ideálne 15 cm hrúbku izolačného materiálu. Centimetre izolácie navyše sa vám vrátia na vyššej úspore za energie.

 

Koľko teda stojí zateplenie? Najlacnejší variant s 10 cm fasádnym polystyrénom a kompletným materiálom vrátane omietky vyjde na necelých 48 eur za m2. A to už aj s prenájmom lešenia, prácou a odvozom odpadu. Ak budete zatepľovať sami, tak cena klesne na necelých 30 eur na m2.

Ak sa rozhodnete pre lepšiu, inovatívnu omietku weberpas aquaBalance, ktorá reguluje vlhkosť a zároveň sa na nej netvoria plesne a riasy, dostanete sa s cenou na 52 eur.

 solution sg facades_etics

Ako zatepliť fasádu a strechu

Alternatívou ku klasickému, kontaktnému zatepleniu je pri zateplení fasády takzvaná odvetraná fasáda. Jej výhodou je odvod pár, vlhkosti a v lete aj horúceho vzduchu od muriva smerom von. Tým pádom izolácia lepšie v zime izoluje a v lete chráni pred prehrievaním. Pred odvetrané systémy sa ako izolácia používajú dosky zo sklenej alebo kamennej vlny. Tento spôsob je o niečo drahší, ako keď sa

izolácia – polystyrén alebo minerálna izolácia – lepí priamo na stenu.

 

Aj keď sa klasický kontaktný spôsob zateplenia používa najviac, aj pri ňom sa dajú robiť chyby. K najčastejším patrí nesprávny spôsob lepenia: na izoláciu sa má lepiaca malta nanášať po celom obvode s niekoľkými vnútornými „bodmi“. Nesprávnym spôsob je lepenie „na buchty“, čiže keď lepiaca malta drží izoláciu len na niekoľkých bodoch.

V praxi často tiež vidieť malý počet tzv. kotiev, ktoré jednotlivé dosky držia na stene. To je chyba, ktorá môže spôsobiť popraskanie celej izolácie. Na meter štvorcový sa má použiť minimálne 6 - 8 kusov kotiev. Šetriť na tejto položke je úplný nezmysel, keďže pár centov úspor ohrozuje celé zateplenie za niekoľko tisíc eur.

 

Cez strechu uniká približne 25 % tepla, okrem toho je veľkým problémom prehrievanie podkrovia v lete. Preto je pri rekonštrukcii strechy dôležité vyberať tepelnú izoláciu tak, aby nastal tzv. fázový posun. To znamená, že teplo nestihne prejsť celou strechou, kým je vonku horúco.  Ideálne je, ak strecha vytvorí fázový posun 6 až 9 hodín. Pritom hrá kľúčovú rolu izolácia, keďže len samotná kvalitná sklená minerálna vlna dokáže vytvoriť fázový posun vyše 6 hodín. Odborníci Cechu strechárov odrádzajú od použitia striekanej peny, ktorá nielen nemá garantované vlastnosti, ale striekaná pena môže spôsobiť majiteľovi ďalšie problémy napríklad s plesňami a hnilobou celej strechy.

shutterstock_789892261

Zateplenie je najlacnejší spôsob, ako znížiť účty za energie

Zateplenie sa v praxi ukázalo ako najlacnejší spôsob, ako platiť menej za energie a výrazne znížiť spotrebu elektriny či plynu na vykurovanie. „Izolačný materiál a samotné zatepľovacie práce stoja majiteľa rodinného domu pomerne nízku sumu v porovnaní s inými investíciami pri obnove, avšak prinášajú najväčšie výsledky pri úspore nákladov na kúrenie. A to počas niekoľkých desiatok rokov. Pred časom sa našou izoláciou zatepľoval poschodový rodinný dom pri Zvolene z dierovanej tehly s pultovou strechou so 160 m2 obytnej vykurovanej plochy. Plus majitelia pred zateplením ešte vymenili okná. Keď sa porovnali s rovnakým domom v susedstve, ročná úspora na energiách bola 1 280 eur. Za väčšinu usporených peňazí vďačí majiteľ zatepleniu,“ hovorí Vladimír Balent, odborník na pasívne domy zo spoločnosti ISOVER.

 

Na upresnenie, kým porovnávaný nezateplený dom so starými oknami a strechou s tenkou izoláciou bol v energetickej triede C s nákladmi na vykurovanie a teplú vodu 2 100 eur ročne, ten zateplený sa dostal do triedy A1 s ročnými nákladmi 816 eur. Tento rozdiel pritom bude pri ďalšom zdražovaní elektriny a plynu každým rokom rásť. „Skúsenosti jasne dokazujú, že zateplením domu podľa odporúčaní technickej normy ušetrí majiteľ domu bez problémov ušetrí viac ako polovicu nákladov na energie. A ak k zatepleniu pridá aj výmenu starých okien za kvalitné s trojsklom, môže usporiť až 70 percent nákladov za energie,“ vysvetľuje Alexander Prizemin z projektu www.vsetkoozatepleni.sk, ktorý radí ľuďom, ako získať dotáciu na obnovu rodinného domu.

 

Výber materiálu a návrh zateplenia zverte odborníkom

Pred zateplením sa odporúča poradiť sa s odborníkom o výbere materiálov a riešení rôznych problematických miest, ktoré má každý starší dom. Na telefónom čísle 0800 139 139 vám odborníci Technického poradenstva Isover bezplatne poradia, čo a ako zatepliť, aký materiálom a akým chybám sa vyhnúť. Zároveň vám pripravia aj cenovú ponuku na materiál a ak poviete, že ste na nich kontakt získali na webe vsetkoozatepleni.sk, získate aj zľavu. Odborníkov môžete kontaktovať aj mailom na poradenstvo@isover.sk.

 

„Výber materiálu a najmä návrh spôsobu a hrúbky zateplenia je dôležité premyslieť a poradiť sa. Každý dom je totiž v inom stave a ak nechcete riskovať, že vami vybraný spôsob zateplenia, materiál a hrúbka neprinesú očakávaný výsledok, treba si ideálne dať vypracovať projekt,“ odporúča Vladimír Balent. Ak nechcete investovať do projektu, určite sa poraďte s odborníkmi na Technickom poradenstve Isover.

 

Zdroje :

vsetkoozatepleni.sk

https://www.sk.weber/kolko-stoji-fasadna-omietka

 

 


Newsletter
Novinky a akcie
Chcete byť informovaný o novinkách a akciách a nemáte čas na ich vyhľadávanie? Prihláste sa na odber nášho emailového newslettera.
Kontakt

Adresa spoločnosti ASAS, a.s.
K cintorínu 698/49A
010 04 Žilina – Bánová

Telefónne kontakty
Emailové kontakty
O nás
Prečo my?
Členovia
Partneri
Vernostný program
Aktuality
Blog
Kontakt