Na čo si dať pozor pri rekonštrukcii či realizácii strechy? | ASAS - Aliancia stavebnín

Na čo si dať pozor pri rekonštrukcii či realizácii strechy?

Pri rekonštrukcii alebo výstavbe novej strechy sa rozhodovací proces často začína osobnými preferenciami. Väčšina ľudí má zakorenenú základnú predstavu svojho budúceho domova podľa toho, aké domy vo svojom okolí vídava od detstva.

Či už ide o tradičný vzhľad šikmých striech alebo o pôvab moderných plochých konštrukcií, vizuálna príťažlivosť zohráva významnú úlohu. Okrem dizajnu zohrávajú pri výbere správnej strechy pre váš dom kľúčovú úlohu aj praktické aspekty. Aké presne? To vám prezradia odborníci na strechu – Patrik Ďurík a Michal Dobrovodský.

V tomto článku sa dozviete:

  • Prečo je dôležitá presná vízia
  • Prečo nešetriť na streche
  • Akú krytinu či príslušenstvo si na strechu vybrať

Maximalizujte potenciál vášho domova

Pokiaľ ide o vizuálnu príťažlivosť, mnohých majiteľov domov priťahuje tradičný šarm šikmých striech, iných zas moderný vzhľad plochých striech. Tieto preferencie často formujú spomienky z detstva alebo architektonické štýly prevládajúce v ich okolí. Hoci je estetika dôležitá, nemala by byť jediným rozhodujúcim faktorom. Okrem estetiky je podstatným faktorom aj cena, avšak pri rekonštrukcii alebo výbere strechy treba myslieť aj na praktické záležitosti. Dôležité je zvážiť požiadavky na údržbu, energetickú účinnosť či životnosť. Venujte tiež dostatok času zhodnoteniu toho, ako plánujete využívať priestor pod či nad strechou.

Plochá strecha predstavuje množstvo príležitostí, ako premeniť nevyužitý priestor na funkčnú oázu. „Z plochej strechy sa dá urobiť napríklad oddychová plocha alebo vegetačný raj s rastlinami, hmyzím domčekom či iným ekologickým riešením prispievajúcim k zachovaniu biodiverzity,“ hovorí Patrik Ďurík, odborník na ploché strechy zo spoločnosti Wienerberger. Na druhej strane, šikmá strecha ponúka možnosť vytvoriť ďalší obytný priestor v podobe podkrovia. Pri správnej izolácii a vetraní sa podkrovie môže premeniť na herňu pre deti, domácu kanceláriu alebo hosťovskú spálňu. Je však veľmi dôležité zvážiť toto potenciálne využitie už v počiatočných fázach plánovania výstavby alebo rekonštrukcie strechy. Inak hrozia dodatočné náklady. „V praxi sa často stretávame s tým, že zákazníci zmenili svoje rozhodnutie po určitej dobe a chceli tento priestor začať využívať. Ak sa nespraví predpríprava podstrešia, zákazník musí absolvovať rekonštrukciu nanovo, s omnoho vyššími nákladmi,“ upozorňuje Michal Dobrovodský, odborník na strechy zo spoločnosti Wienerberger.

Investícia do kvalitnej strešnej krytiny

Pri zvažovaní materiálu na strechu sa nepozerajte len na cenu krytiny, ale na celkové náklady na zhotovenie strechy. V prípade šikmej strechy, investujte do keramickej krytiny. Investícia do pálených škridiel ponúka množstvo dlhodobých výhod, ktoré prevyšujú počiatočné úspory nákladov. Na krytine sa neoplatí šetriť. Na prvý pohľad vyššia investícia do keramickej škridly sa nám v budúcnosti vráti v podobe dlhšej životnosti, bezúdržbovosti a farebnej stálosti,“ poznamenal Dobrovodský s tým, že takto sa dá vyhnúť nákladnej obnove farebného náteru v budúcnosti. V dnešnom rýchlo sa meniacom svete sa prioritou pre mnohých majiteľov domov stala aj udržateľnosť. Pokiaľ ide o výber strešných materiálov, voľba udržateľných možností môže výrazne znížiť vašu ekologickú stopu a zároveň zvýšiť životnosť a výkon vašej strechy. Pálené keramické škridly sú vyrobené zo 100% prírodných materiálov, sú odolné, energeticky účinné a recyklovateľné, čo z nich robí environmentálne zodpovednú voľbu strešnej krytiny.

Ako doplnil Ďurík, rovnaké pravidlo platí aj pri plochej streche – investícia do kvalitnej hydroizolačnej fólie sa vráti v podobe dlhotrvácnej strechy. Vysokokvalitné hydroizolačné fólie poskytujú vynikajúcu ochranu proti prenikaniu vlhkosti a vody. Investíciou do spoľahlivého hydroizolačného systému sa vyhnete nákladným opravám. „Dnes už sú na trhu materiály, ktoré sú charakteristické svojou stálosťou, nemenia v čase svoje vlastnosti ani tvar,“ uzavrel Ďurík. Napríklad fólia Leadax Roov má výborné izolačné aj UV rezistentné vlastnosti. Má bielu farbu a vysoký index odrazivosti slnečných lúčov, vďaka čomu sa strecha tak neprehrieva. Pomáha tak udržiavať optimálnu teplotu v interiéri a zároveň znižuje spotrebu energie. Táto fólia má najnižšiu uhlíkovú stopu spomedzi všetkých výrobcov. Týka sa to výrobného procesu, logistiky a aj vplyvu na životné prostredie. Je vyrobená zo 100-percentného recyklátu a po ukončení životného cyklu, ktorý sa odhaduje na 50 rokov, sa môže opäť recyklovať.  Použiť sa dá aj pri rekonštrukciách plochých striech. Strecha pokrytá touto fóliou je kombinovateľná aj s riešeniami ako sú zelené strechy či fotovoltické panely. Tie využívajú silu slnka na výrobu čistej, obnoviteľnej energie, čím znižujú závislosť od fosílnych palív a znižujú emisie uhlíka. „Predpokladá sa, že v budúcnosti bude prítomnosť fotovoltických panelov na strechách bežnou záležitosťou,“ doplnil Ďurík.

Ako sa vyhnúť nepríjemnostiam

Jednou z najčastejších chýb pri rekonštrukcii či realizácii strechy je použitie nekvalitného alebo neoriginálneho príslušenstva. Hoci sa výber lacnejších alternatív môže z krátkodobého hľadiska zdať nákladovo efektívny, môže viesť k častým opravám a údržbe v budúcnosti. Šetrenie na nesprávnych miestach môže ohroziť integritu celého strešného systému. „Neoriginálne príslušenstvo zvyčajne nemá požadovanú kvalitu, životnosť a nemusí byť kompatibilné s celým strešným systémom,“ vysvetlil Dobrovodský. Príkladom môže byť použitie vhodnej strešnej fólie, ktorá zabráni vniknutiu vlhkosti do podkrovia. Dbajte predovšetkým na to, aby bola dobre prelepená. Výber strešnej fólie závisí od bezpečného sklonu, spôsobu využitia podkrovia, konštrukčnej náročnosti strechy či miestnych klimatických podmienok, preto sa pred jej kúpou odporúča konzultácia s výrobcom alebo realizátorom. Dôležitou súčasťou každej strechy sú aj klampiarske prvky. Ich chybné vyhotovenie má za následok zatekanie do strešnej konštrukcie. Ako alternatíva ku tradičným klampiarskym prvkom slúži napr. tvarovateľný tesniaci pás Tondach Koraflex Plus. Použiť ho možno na utesnenie komínov, vikierov, bleskozvodov, rohov a úžľabí, solárnych panelov či strešných okien.

Zdroj: https://dobryzaklad.sk/vyber-spravnej-strechy-rady-odbornikov/

 


Newsletter
Novinky a akcie
Chcete byť informovaný o novinkách a akciách a nemáte čas na ich vyhľadávanie? Prihláste sa na odber nášho emailového newslettera.
Kontakt

Adresa spoločnosti ASAS, a.s.
K cintorínu 698/49A
010 04 Žilina – Bánová

Telefónne kontakty
Emailové kontakty
O nás
Prečo my?
Členovia
Partneri
Vernostný program
Aktuality
Blog
Kontakt
Člen