Sadrokartón výrazne inovoval. | ASAS - Aliancia stavebnín

Sadrokartón výrazne inovoval.

Dnes šetrí nielen priestor a peňaženku, ale tiež znižuje hluk a reguluje vlhkosť.

Sadrokartón ako materiál priniesol do bývania zásadnú inováciu. Popri modernom vzhľade prináša aj lepší vzduch a akustický komfort. Pri stenách a stropoch ide o jasnú voľbu, ktorá šetrí prírodu, čas aj vašu peňaženku. Podstatné je vybrať si kvalitný a technologicky inovatívny materiál.

Na to, aby sme sa v byte cítili skutočne doma, potrebujeme kvalitné prostredie s vhodnou teplotou, dobrým vzduchom a nízkym hlukom. Túto kvalitu  prinášajú do interiéru sadrokartónové konštrukcie, čím sa starajú o našu psychickú pohodu aj dobrý spánok. Sadrokartón je pre interiérové steny, priečky a stropy dnes prvou voľbou, keďže dokáže vytvoriť najlepší priestor pre kvalitné bývanie a rieši mnohé výzvy, ktoré ťažké materiály ako tehla nedokážu zvládnuť. Zásadné je však vsadiť na kvalitný materiál, ktorý svojimi vlastnosťami vie splniť všetky nároky. Lídrom v sadrokartónových konštrukciách na Slovensku je značka Rigips s riešeniami pre rôzne typy stavieb.

Nižší hluk na nezaplatenie

Hluk v domácnosti vie výrazne znepríjemniť život. Túto stránku rekonštrukcie mnohí podceňujú a zistia to, až keď je nové alebo zrekonštruované bývanie hotové. O akustický komfort sa vedia postarať predsadené sadrokartónové steny či podhľady alebo špeciálne suché podlahy Rigidur. „Vďaka sadrokartónovým konštrukciám viete znížiť hlučnosť až o niekoľko desiatok decibelov v závislosti od hrúbky a materiálu pôvodných stien a stropov. Dôležitým krokom je správne zvolený a hlavne zrealizovaný systém sadrokartónových konštrukcií,“ hovorí Tomáš Okál z technického poradenstva Rigips. Napríklad konštrukcia zo sadrokartónových dosiek Habito dokáže tlmiť hluk až dvojnásobne oproti pórobetónovej priečke rovnakej hrúbky. Navyše pri kombinácii sadrokartónovej steny s izoláciou z minerálnej vlny pomáha izolácia stlmiť hluk ešte výraznejšie.

Vsetkoozatepleni.sk-Rigips-Doska Habito dokaze stlmit hluk 2x viac ako porobetonova priecka

Sadra sama reguluje vlhkosť

Okrem akustiky sadrokartón zlepšuje vizuálny a tepelný komfort a jeho moderná verzia prináša lepší vzduch v interiéri. Dosky Rigips s technológiou Activ’Air vedia odstrániť škodlivý formaldehyd, ktorý sa bežne nachádza v priestore po rekonštrukciách. Sadra ako pórovitý materiál tiež reguluje vlhkosť v ovzduší: prebytočnú vlhkosť zachytí a ak je ovzdušie príliš suché, vie vzduch vhodne zvlhčovať. V kombinácii s ďalšími ekologickými riešeniami, napr. sadrovláknitými doskami Rigidur, dokáže pozitívne vplývať na zdravú klímu v domácnosti.

Rýchlejšia prestavba o celé týždne

Veľkým plusom sadrokartónu v byte či dome je úspora priestoru. Každý meter štvorcový dnes stojí tisíce eur. Vďaka sadrokartónovým priečkam, ktoré sú zásadne tenšie ako steny z tehál, získate pri rekonštrukcii priestor navyše. A pri novej výstavbe zase môžete zmenšiť plochu domu a výrazne ušetriť.

Ďalším plusom moderného sadrokartónu je jeho prispôsobenie už vo výrobe pre jednoduchšie využitie. Napríklad dosky 4PRO na podhľady od Rigipsu majú sploštené všetky štyri hrany. Tým pádom sa spoje na povrchu upravujú ľahšie, čím ušetríte na spotrebe tmelu a tiež až 20 %  času. Práve časová úspora je ďalším zásadným plusom pri sadrokartóne. Kým pri klasických materiáloch ako tehla či pórobetón je treba vždy čakať na vyschnutie každej vrstvy, suchá výstavba s použitím sadrokartónu beží rýchlo bez prestojov. V konečnom dôsledku tak staviate či rekonštruujete až dvakrát rýchlejšie. Navyše nie je treba špeciálne náradie napríklad pri osádzaní elektroinštalácie. Vďaka kombinácii týchto faktorov je vaša stavba či prestavba hotová výrazne skôr, ako by ste čakali.

Sadrokartón navyše trvale lepšie zvláda vlhké prostredie napríklad v kúpeľni. Dosky Glasroc X od Rigipsu neobsahujú žiadny organický prvok, na ktorý by sa prichytili plesne. Samotná doska je pritom impregnovaná, potiahnutá povrchovou sklenou tkaninou a opatrená ochranným vodoodpudivým náterom.

Vsetkoozatepleni.sk-Rigips-Sadrokarton je idealny  do bytu aj domu_Reguluje vlhkost_Rychla praca

Suchá výstavba je eko

Delenie výstavby na mokrú a suchú je založené aj na množstve vody, ktoré sa pri nej minie. Na stavbu s klasickými materiálmi, ako sú tehly alebo pórobetón, sa minú stovky litrov vody aj pri menších projektoch. Pri suchej výstavbe či rekonštrukcii však realizátori spotrebujú len pár litrov. Suchá výstavba teda šetrí vodu a aj tým znižuje záťaž životného prostredia.

Okrem toho je na prácu so sadrokartónovými stenami, podlahami alebo podhľadmi treba oveľa menšie množstvo materiálu. Suchá výstavba teda šetrí aj náklady na dopravu, v niektorých prípadoch až o 15 %. Sadra je navyše prírodný produkt a na jej výrobu sa používajú len mierne teploty, vďaka čomu sa spotrebúva menej energie.

Zdroj: https://vsetkoozatepleni.sk/  

 


Newsletter
Novinky a akcie
Chcete byť informovaný o novinkách a akciách a nemáte čas na ich vyhľadávanie? Prihláste sa na odber nášho emailového newslettera.
Kontakt

Adresa spoločnosti ASAS, a.s.
K cintorínu 698/49A
010 04 Žilina – Bánová

Telefónne kontakty
Emailové kontakty
O nás
Prečo my?
Členovia
Partneri
Vernostný program
Aktuality
Blog
Kontakt
Člen